Util - un bun profesionist
repara orice este legat de mecanica fina

Util - Ai un telefon defect, o tabletă defectă sau un computer care cere modernizare, IATĂ SOLUȚIA

HARTA METEO

foarte interesantă

ULTIMELE   ADAUGARI

 

ZODIAC

«  Februarie 2023  »
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Ecran initial AVIZIER

Atentie, bani falsi!

Numărul bancnotelor false depistate în judetul Bacău a înregistrat o crestere semnificativă în ultima perioadă. Mai muti comercianti si reprezentanti ai unor bănci din municipiu au confirmat faptul că în ultima vreme s-au confruntat cu foarte multe astfel de cazuri.Întrebuintarea bancnotelor false este în crestere în judetul Bacău. Dovadă stau măsurile de precau?ie pe care comercian?ii ?i băncile din Bacău au început să le ia în ultima vreme. Vânzătoarea unui supermarket de pe strada Alexandru cel Bun din Bacău ne-a declarat că în ultimele luni s-au încasat foarte multe bancnote false, ceea ce a determinat conducerea magazinului să ia măsuri preventive. “Am început să verificăm bancnotele. În special cele de 100 de lei, pentru că în majoritatea cazurilor era vorba despre astfel de bancnote. Unii clien?i se uită mai urât, dar nu avem ce face”, ne-a declarat vânzătoarea.

Băncile sunt în alertă

Băncile sunt ?i ele vizate de activitatea falsificatorilor de bani, chiar dacă măsurile de securitate sunt mai stricte ? i este mai riscant. Casierita unei bănci din centrul municipiului ne-a confirmat situatia. “Au fost mai multe cazuri în ultimele luni, iar acum avem grijă sporită atunci când verificăm banii. Au venit si politistii la noi la sediu si ne-au arătat în detaliu cum să procedăm si cum să depistăm mai usor banii falsi”, ne-a declarat aceasta.

Reprezentantii IPJ Bacău s-au ferit să dea declaratii, sustinând că problematica este una complexă, iar un punct de vedere complet ne va fi pus la dispozitie în zilele următoare. Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, le-a transmis însă băcăuanilor că e bine să verifice bancnotele mai mari si valuta, pentru a evita situatiile neplăcute si dacă au suspiciuni, să sesizeze Politia imediat.

Bancnota de 100 de lei, preferata falsificatorilor

Bancnota de 100 de lei pare să fie preferata celor care falsifică bani. În primul rând, nu atrage atentia asa usor ca una de 200 sau 500 de lei, având o valoare mai mică. În al doilea rând, este vorba de tactica falsificatorilor. Acestia operează în special la chioscuri de ziare sau magazine non-stop, unde cumpără produse de 5-6 lei, si, profitând de aglomeratie sau de oboseala vânzătorilor la ceasuri târzii, plătesc cu bancnote de 100, false.

Indicii pentru depistarea falsurilor:

– lipseşte microtextul, în functie de cât de mult şi-au bătut capul falsificatorii cu imitarea elementelor de sigurantă

– hârtia este diferită: mai groasă, mai subtire sau cerată pentru bancnota de polimer

– culorile sterse sau mult mai accentuate ori contrastul este prea mare

– elementele de sigurantă sunt realizate grosier.