Util - un bun profesionist
repara orice este legat de mecanica fina

Util - Ai un telefon defect, o tabletă defectă sau un computer care cere modernizare, IATĂ SOLUȚIA

HARTA METEO

foarte interesantă

ULTIMELE   ADAUGARI

 

ZODIAC

«  Februarie 2023  »
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Ecran initial DIN LUMEA PETROLULUI Inceputul forajului marin in Romania

Claude Nicolau

ACADEMIA ROMÂNĂ

 

Secţia de Stiinte Chimice

 

 

 

CANDIDAT PENTRU ALEGEREA CA

MEMBRU DE ONOARE DIN STRAINATATE

Numele candidatului: Claude Nicolau

Locul de muncă şi functia în prezent (sau ultimul în caz de pensionare): Visiting Professor, Friedman School of Nutrition Science and Policy, Tufts University, Boston, MA; Chief Scientific Officer and Founder, NormOxys, Wellesley, MA

 

Recomandat de: Acad. Alexandru T. Balaban

Date personale:

Data şi locul naşterii: 30.01.1936, Paris

Adresa prezentă: 166 Greenwood street, Newton , MA 02459

Justificarea (motivarea) propunerii, precizând criteriile de excelenţă şi meritele de excepţie pentru care este propus; impactul asupra domeniului propriu de activitate; reputaţia internaţională (unde este cazul). Se pot prezenta date scientometrice, de ex. Indice Hirsch, unde este cazul. Se ţine cont de specificul domeniului în care activează candidatul (ştiinţe exacte, ştiinţe umaniste)

 

Descrierea activităţii candidatului (cu indicarea unor lucrări semnificative)

 

Profesorul Claude Nicolau s-a nascut la Paris in 30 ianuarie 1936 si a absolvit Faculatatea de Chimie a Universitatii din Bucuresti in 1957. A obtinut titlul de Ph. D. in chimia fizica la Universitatea Humboldt din Berlin in 1961 si a lucrat in probleme de cercetare cu burse post-doctorale la Universitatile din Liège, Belgia (1964) si York, Anglia (1968). A parcurs treptele ierarhice de cadru didactic universitar in Romania: lector la Institutul de Petrol si Gaze Bucuresti (1962-1963), conferentiar la Catedra de Chimie Fizica a Institului de Petrol si Gaze (1963-1970) si profesor, sef al Catedrei de Biologie la Universitatea de Medicina din Craiova (1971-1973). Intre 1964-1968 a fost primul Director al Centrului de Radiobiologie al Ministerului Sanatatii din Bucuresti.

 Din 1973 pana in 1980 a lucrat ca Sef de Laborator si Profesor Asociat la Institutul Max-Planck de Chimia Radiatiilor din Mülheim/Ruhr (Germania), iar din 1980 este Director de cerceretare I permanent la C.N.R.S. (Franta). A fost Director al Centrului de Biofizica Moleculara din Orléans (Franta) (1983-1986) si Visiting Profesor la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg (1997-2001). In paralel, Prof. Claude Nicolau a functionat ca Research Professor de Biologie Celulara la Texas A&M University, College Station, si Profesor Adjunct la Baylor College of Medicine (1987-1991), Houston, Texas, SUA. Intre 1991-1997 a condus Divizia de Cercetare si Dezvoltare a Sangelui la Center for Blood Research, Boston, MA si a fost Visiting Professor la Facultatea de Medicina a Universitatii Harvard, Boston, SUA (1991- 2002).

Activitatea de cercetare a profesorului Claude Nicolau se situeaza la varful progreselor actuale ale biomedicinii, alimentand sperante de vindecare a cumplitelor calamitati care sunt cancerul si sindromul Alzheimer.

 Dr. Claude Nicolau a utilizat pentru prima data lipozomi pentru transferul de gene si exprimarea acestora in animale vii. El detine numeroase patente si a publicat in Preceedings of the National Academy of Sciences USA mai multe lucrari de referinta in care a descris folosirea lipozomilor pentru administrarea de vaccinuri si medicamente “la ţintã”. El a dezvoltat primul vaccin conformational anti-β-amiloid pentru terapia bolii Alzheimer utilizand procedee originale de expunere a peptidelor si controlarea structurii lor secundare la suprafata lipozomilor.Acest vaccin este in faza I/II de cercetari clinice.

In colaborare cu cunoscutul chimist francez Jean-Marie Lehn (laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1987 pentru chimia supramoleculara), Claude Nicolau a dezvoltat un nou efector alosteric al hemoglobinei si a aratat pe animale ca un tratament bazat pe tris pirofosfatul myo-inositolului hexa fosfat are o eficienta extraordinara pentru vindecarea unor tipuri de cancer rezistente la alte tratamente, datorita oxigenarii specifice a tesuturilor hipoxice. In prezent testarile clinice se afla deja in faza a doua. Contributiile stiintifice originale aduse de Prof. Claude Nicolau i-au adus si dimensiunea de fondator al unor companii si proiecte de biotehnologie de succes (Alantos si NormOxys in SUA, si A.C. Immune in Elvetia).

 

 

Decizia Secţiei:

Propunere aprobată de Secţie la data de 04.04.2011 prin vot secret: voturi exprimate 9;

voturi pentru 9; voturi contra 0; abţineri 0.

Propunere încă nediscutată ...........................

Se va anexa o selecţie de 12 lucrări majore din lista publicaţiilor (referinţe bibliografice complete, alese de candidat)

 

 

 

 

Data 18.04.2011 Semnătura preşedintelui secţiei

 Acad. Marius Andruh