Util - un bun profesionist
repara orice este legat de mecanica fina

Util - Ai un telefon defect, o tabletă defectă sau un computer care cere modernizare, IATĂ SOLUȚIA

HARTA METEO

foarte interesantă

ULTIMELE   ADAUGARI

 

ZODIAC

«  Septembrie 2022  »
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Ecran initial DE TOATE PENTRU TOTI putina informatica

Putina informatica

ARTICOLE


LECTII de computer pentru pensionari

Cuvânt inainte


LECTIILE DISPONIBILE LA ORA ACTUALA SUNT

DESPRE DESKTOP-1
DESPRE DESKTOP-2
CUM CREAM UN DOSAR
CUM MUTAM UN FISIER DINTR-UN DOSAR IN ALTUL
CUM UTILIZAM PROGRAMUL PAINT

Acest mesaj este adresat tuturor celor care utilizează "FACEBOOK" sau doresc să-l utilizeze.
FACEBOOK este o CAPCANĂ !


Acest sistem nu a fost creat doar pentru PLĂCEREA DVS; numai cei naivi pot crede asta !
O mică reamintire. Este totdeauna bine de ştiut !
În spatele FACEBOOK se află o imensă afacere, pentru care materia primă o constituie chiar VIAŢA DVS !
Mesajul care urmează este un avertisment referitor la FACEBOOK.
Este bine să fiţi în cunoştinţă de cauză.

FACEBOOK este cea mai mare reţea de "socializare" din lume, având peste 300 de milioane (in anul 2011, peste 700 de milioane) de utilizatori înregistraţi. Peste tot se tinde ca FACEBOOK să fie utilizat conform legilor locale ale fiecărei ţări, or în realitate FACEBOOK este o societate californiană care funcţionează după legislaţia Californiei (diferită chiar şi de cea americană). Aceasta înseamnă că tot ceea ce dvs plasaţi pe FACEBOOK va fi arhivat în mod LEGAL într-o bază de date enormă (fotografii, clipuri, conversaţii, discuţii, documente, texte etc.) şi păstrat acolo chiar dacă dvs le ştergeţi !
Şi, încă o dată, procedând astfel FACEBOOK este în perfectă legalitate !
De altfel, toţi utilizatorii FACEBOOK şi-au dat acordul pentru ca datele lor personale să fie înregistrate, conservate şi utilizate în orice scop. Vă surprinde? Şi dvs, înainte de a utiliza FACEBOOK vi se cere un clic pe "accept condiţiile", şi ca de obicei nu le citiţi cu atenţie...
Este ştiut că FACEBOOK este un site gratuit. Mă veţi întreba: de unde ia FACEBOOK banii pe care îi consumă pentru remunerarea celor angajaţi sau a colaboratorilor, pentru plata brevetelor pe care le înregistrează etc. Răspunsul este simplu: actualmente un număr foarte mare de firme cumpără dreptul de a consulta arhivele FACEBOOK, de unde pot obţine date care îi interesează. Chiar şi serviciile de apărare sau poliţia apelează la această arhivă în cursul anchetelor pe care le întreprind.
Fiţi atenţi ! Greşelile dvs de tinereţe nu trebuie să devină imposibil de şters !
Evitaţi orice fel de poze compromiţătoare (cu alcool, ţigarete, droguri, fotografii tendenţioase, intime, vulgare etc.), insulte (căci acestea pot servi ca probe în justiţie), informaţii / date personale sau private, chiar în relaţiile cu prieteni apropiaţi... "Prietenii de azi pot deveni duşmanii de mâine". Şi toate acestea sunt valabile şi pentru documente ale prietenilor: mulţi adolescenţi pun pe FACEBOOK poze de-ale prietenilor în ideea că aceştia nu vor fi deranjaţi, chiar dacă unii sunt minori şi ar avea nevoie de acordul părinţilor...
Cereţi totdeauna consimţământul persoanei a cărei poză o postaţi pe FACEBOOK ! Nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii, nu puteţi spune în instanţă "nu am ştiut" !

În concluzie, folosiţi cum doriţi aceste informaţii. Cel puţin sunteţi prevenit ! De altfel, se poate pune şi întrebarea de principiu în legătură cu FACEBOOK: la ce foloseşte o asemenea exhibare a vieţii private?

FACEŢI SĂ CIRCULE ACEST MESAJ !
NU VĂ VA LUA DECÂT CÂTEVA MINUTE, VEŢI FI MAI LINIŞTIT ŞI DVS, CA ŞI CORESPONDENŢII DVS. MULŢUMESC !

 

BAGA DE SEAMA

adresele de e-mail?
Tocmai am aflat o smecherie de la un prieten, foarte interesanta si ingenioasa in simplitatea ei.
Asa cum se stie, daca un virus intra in computerul tau., el se indreapta direct spre agenda de adrese de e-mail si se trimite singur la fiecare dintre adrese, infectand toate aceste adrese asociate.
Aceasta smecherie nu va opri virusul sa intre in computerul dvs., dar il va opri sa utilizeze agenda dvs. ca sa se mai raspandeasca si va va alarma cu privire la faptul ca un "vierme" (un virus) a intrat in computerul dvs.

Iata ce trebuie sa faceti:
Intai deschideti agenda de adrese si dati click pe "New contact" (contact nou) de parca ati dori sa introduceti o adresa noua in lista dvs. de adrese. In fereastra care se va deschide si care va cere sa introduceti numele noului prieten, scrieti "A".
La rubrica "email address" introduceti: AAAAAAA@AAA.AAA
apoi salvati noua adresa in agenda.
IAta ce se intampla in acest caz: Numele de "A" va fi plasat in fruntea listei din agenda de adrese, ca fiind intrarea nr. 1. De la acest punct va porni "viermele" (virusul) efortul sau de a se trimite la toti prietenii dvs. Daca prima sa incercare este un esec, (ceea ce desigur ca se va intampla din cauza acestei adrese ciudate: "A") virusul nu merge mai departe si prietenii dvs. nu vor fi infectati.
Al doilea mare avantaj al acestei metode: daca un email nu poate fi inmanat, veti fi anuntat in "inbox'-ul dvs. aproape instantaneu.  Deci,daca veti primi un email trimis catre " AAAAAAA@AAA.AAA " prin care sunteti anuntat cu el nu a putut fi inmanat, inseamna ca aveti un virus in sistem. Ingenios, nu-i asa?
Daca toti pe care ii cunoasteti fac aceasta operatie, in scurta vreme nu va trebui sa va temeti sa deschideti un e-mail de la prietenii dvs.

Succes tuturor !


VA ROG SA CITITI CU MARE ATENTIE

Fiindca de multe ori suntem tentati sa raspundem unor mesaje apocaliptice (de genul: "atentie, un nou virus" sau "nu formati nr de tel cutare, fiindca..."), m-am gandit sa va trimit ce scrie pe site-ul Avira (companie creatoare de softuri antivirus).
Recunosc ca, mai demult, eram si eu tentat "sa dau mai departe mesajul", cand primeam unul cu "avertismente", tocmai ca sa imi avertizez cunoscutii asupra "pericolelor", dar in ultima vreme nu o mai fac, ca sa nu mai incurajez hoax-urle. Sterg mesajele pur si simplu.

Ce zice AVIRA (http://www.avira.ro/ro/informatii_virusi/ce_este_un_hoax.html):

1.4. Ce este un hoax/ chain letter

Un hoax este o incercare de a insela, de a face publicul sa creada intr-o idee neobisnuita. Are deseori un obiect material ce ar conduce catre castiguri financiare ilicite sau apeleaza la convingeri religioase sau scopuri caritabile, ori pur si simplu este o farsa.Multe tipuri de hoax urmaresc ridicolul sau satira, ironizand credulitatea publicului. S-au propagat utilizand mass-media, inca de la aparitia acestor mijloace, insa mediul IT este cel care ofera posibilitati nelimitate de raspandire.A. Virus hoax:Hoax este un mesaj de avertisment trimis prin email catre diversi destinatari, care se refera de obicei la un virus nou si foarte periculos. Mesajul sfarseste prin a sugera ca cititorul ar trebui sa-si avertizeze prietenii si colegii sau chiar sa retrimita mesajul primit catre intreaga agenda. Rezultatul este o proliferare exponentiala a unor mesaje inutile, care poate duce la o supraincarcare a sistemelor.Acest hoax poate convinge utilizatorii sa stearga anumite fisiere din sistem, sub falsul motiv al anihilarii virusului, cauzand astfel pagube reale. Uneori se intampla chiar ca un hoax sa inspire aparitia unui virus.B. Scrisori electronice in lant (chain-letter):Scrisorile in lant sunt mesaje nedorite, care apar sub diverse forme. Acestea contin un mesaj surprinzator sau emotionant (sau chiar un text oarecare) si solicita transmiterea sa catre cat mai multi destinatari, dupa ce au fost indeplinite anumite conditii (trimiterea unei sume de bani, o dorinta, o rugaciune etc) si chiar ameninta cu consecinte grave neindeplinirea acestora.Trimiterea mesaje in lant este considerata hartuire, deoarece sunt mesaje nesolicitate, inutile, care ajung sa contina un sir considerabil de headere colectate de la destinatarii anteriori. NU trebuie sa raspundeti sau sa transmiteti mai departe aceste scrisori! Provoaca pierdere de timp si eventual de bani.Cateva tipuri de scrisori electronice in lant:
  • Scrisori care aduc noroc- promit sa aduca noroc celor care continua lantul (este cel mai vechi tip de scrisoare in lant, care circula de multa vreme si care profita de avantajele formei electronice inca de la aparitia computerelor);
  • Schema piramidala- este un sistem fraudulos de castiguri financiare, format dintr-un lant de persoane recrutate pentru a participa cu bani si pentru a inrola noi membri;
  • Scrisori de caritate;
  • Scrisori de rugaciune;
  • Farse;
  • Hoax politic;
  • Legende urbane;
  • Cereri fara sens;
  • Anti-chain letters.
Eu am gasit, de ex, pe net, acelasi hoax si in romana, si in franceza, fiindca "baietii" nu dorm Iar chestiile alea cu "nu deschideti mesajul care are titlul cutare, ca va sterge datele din calculator sau va formateaza hardul" nu tin, fiindca cine are cel mai banal firewall sau sistem antivirus n-are de ce-si face probleme. Mailuri de-astea alarmiste nu fac decat sa colecteze alte adrese de mail, adrese folosite ulterior pt. publicitate, sau vandute pe bani grei firmelor pt a-si face publicitate, care, la urma urmelor, tot noua ne toaca nervii. Fiindca "agata" adresele de mail la care cel care- cu buna credinta- trimite textul de "avertizare".

 

SA SACAPAM DE GRIJA CONSUMULUI DE CERNEALA LA IMPRIMANTELE CU JET

Radu Morariu

Toti posesorii de imprimante cu jet de cerneala au constatat cateva lucruri interesante legate de acest aparat. In primul rand faptul ca sunt niste echipamente care se fabrica si in versiuni neprofesionale care sunt realmente ieftine. Dupa epuizarea cartuselor initiale vom constata faptul ca cerneala este scumpa , uneori ajunge la valori similare cu costul imprimantei. Din cauza costului ridicat al cartuselor de cerneala, posesorii imprimantelor devin foarte prudenti cu consumul, manifestand aproape zgarcenie in tiparire color. Si eu am patit acelasi lucru pana cand am descoperit ceva ce m-a scapat de grija consumului de cerneala, practic taiparesc fara nici un fel de restrictii pagini intregi color. Iata despre ce este vorba. Exista pe piata un echipament care se ataseaza la unele modele de imprimante cu jet de cerneala care se numeste "Sistem de alimentare continua cu cerneala". Din ce este compus acest echipament? Este mai simplu decat credeti... are in dotare 4 recipiente transparente care contin cerneala. Aceste recipiente sunt echivalente volumetric cu aproximativ 25 de cartuse originale. De la aceste recipiente pleaca spre locasul capului de imprimare o banda elastica formata din 4 capilare care permit alimentarea cu cerneala. Capul de printare , deasemenea componenta a sistemului, are o geometrie si functionalitate similara cu completul capetelor originale de printare aflate pe cartuse.

In imaginile de mai jos prezint sistemul care l-am instalat pe multifunctionala mea EPSON SX 110 si SX 212. Operatiunea de instalare am facut-o singur, functionalitatea ei fiind perfecta de la inceput. Marturisesc faptul ca imaginea este de calitate, clara si culorile foarte bune.Pe hartie fotografica, aspectul pozelor este foarte profesional. Afisez mai jos un extract de text din pagina firmei care ofera acest sistem sub denumirea de CISS. Deasemenea va dau linkul de accesare a paginii firmei care comercializeaza acest sistem. Trebuie mentionat regretabilul fapt ca acest echipament nu este produs pentru foarte multe tipuri de imprimante. Pentru cei care nu au achizitionat inca o imprimanta cu jet este bine sa aleaga un model care are echipament CISS dedicat. Kitul care contine sistemul CISS este dupa parerea mea convenabil mai ales  pentru ca scapam de grija cerenelei perioade mari de timp...peste un an. La multifunctionala mea Kitul a costat 150 RON. Cei care doresc ca instalarea kitului sa fie facuta de firma,  vor mai achita o suma de 50RON pentru aceasta operatie.

DE UNDE PUTETI  PROCURA  CISS ?...dati clic aici


FOLOSIREA RAŢIONALĂ A EMAILULUI

Mare atenţie: Acest mesaj conţine cîteva sfaturi utile referitoare la folosirea emailului. Este benefic pentru voi şi pentru toţi ceilalţi. Vă rog, găsiţi-vă cîteva minute pentru a-l citi. Este important.

1. Ce este un SPAM?

Este un mesaj publicitar sau ceva de genul “făceţi-vă milionar în timp ce dormiţi”. Prin definiţie, este un mesaj NESOLICITAT.

2. Cum “au aflat” adresa voastră?

Cel mai des, se “fură” adresele din mesajele care se trimit masiv, ca de exemplu, bancuri, informaţii politice, etc., şi care, la rîndul lor, sunt retrimise CU TOATĂ LISTA DE ADRESE DE EMAIL VIZIBILĂ. După care, culmea, listele respective se vînd sau se negociază cu alţi spammeri (autori şi manipulatori de spam).

3. Ce-i de făcut pentru a evita spamul?

Acum tu vei face exact ce-ţi spun eu!

A. De fiecare dată cînd trimiteţi un email la mai mult de 1 (un) destinatar, şi nu este necesar ca aceştia să-şi vadă reciproc adresele, ca de ex. un banc, folosiţi modul BCC (Blind Carbon Copy). Modul BCC face ca lista destinatarilor SĂ NU APARĂ în conţinutul mesajului.

VĂ ROG DIN SUFLET, FOLOSIŢI ÎNTOTDEAUNA MODUL BCC!

B. Atunci cînd daţi un FORWARD (redirecţionare) pe un mesaj, dedicaţi doar cîteva secunde pentru A ŞTERGE TOATE ADRESELE ce provin din emailul anterior. CÎT SE POATE DE SIMPLU!

4. Ce sunt acele emailuri de genul “Salvaţi săraca fetiţă bolnavă de cancer?”

Ei bine, toate, TOATE aceste emailuri care vă cer să faceţi un FORWARD (redirecţionare) sunt O MINCIUNĂ! Ştergeţi-le! Atenţie: unele dintre ele sunt virusate sau conţin alte “surprize” nedorite. NICIO COMPANIE (ca MICROSOFT, de exemplu) nu donează bani pentru redirecţionarea acestor mesaje. NICIODATĂ ŞI NIMENI nu o face!

5. Şi viruşii?

Nu trimiteţi şi nu deschideţi (executaţi) fişiere .exe sau .doc, decît dacă sunteţi siguri că provin dintr-o sursă de încredere. Acestea sunt modurile tipice de infectare cu virus. Nu este suficient să aveţi un antivirus instalat, pentru că antiviruşii ÎNTOTDEAUNA sunt rămaşi în urmă. Iar într-o campanie de spam, viruşii se multiplică într-o zi cu milioanele, iar antiviruşii de-abia dacă încep să-i detecteze în cîteva zile, săptămîni sau chiar mai mult.

6. Şi ce se întîmplă cu linkul “REMOVE” dintr-un spam?

ESTE DE ASEMENEA O MINCIUNĂ! Adică, atunci cînd vi se trimite un spam (email nesolicitat) şi vi se spune că, dacă vreţi să fiţi eliminat de pe listă, să răspundeţi cu REMOVE, este numai pentru a verifica, din listă, care emailuri sunt reale şi valabile. Răspunzîndu-le, în mod automat şi indirect nu faceţi altceva decît să le confirmaţi că adresa voastră este reală, iar ei nu numai că vă trimit spam în continuare, ba chiar vînd adresa voastră de email altor spammeri.

NICIODATĂ să nu răspundeţi, NICIODATĂ!

7. Ce altceva pot să mai fac?

De fiecare dată cînd primiţi un spam, puteţi da un FORWARD (redirecţionare) către adresa “abuse” a acelui domeniu. De exemplu, dacă primiţi un spam de la niceprice@shopping.com, retrimiteţi-l la

abuse@shopping.com sau la postmaster@shopping.com. Acolo se vor ocupa ei de măsurile ce trebuie luate contra spammerilor. NICIODATĂ să nu cumpăraţi nimic de la cei care vă trimit spam!

8. Dacă eşti administrator de email.

Vizitează, te rog, webul următor, pentru a afla mai multe despre cum se combate spamul: http://spam.abuse.net/

Dacă vei trimite acest mesaj şi altor persoane, nu uita să-l trimiţi cu BCC (copie ocultă). De asemenea, şterge

adresa expeditorului, căci dacă nu o faci, aceasta va rămâne înscrisă în corpul mesajului.

CEL MAI EFICIENT LOG-OFF...

Stimaţi prieteni, altă gogoaşă a Internetului: Povestea emailurilor în lanţ. Nu există nicio fetiţă care moare de cancer, numită Amy Bruce, iar dacă ar exista, fundaţia “Make-a-Wish” NU va dona nimic, nimănui.

Acest gen de emailuri este uşor de verificat, intrînd pe site-ul fundaţiei şi căutînd detaliile. Dacă ar fi adevărat, fiţi siguri că Amy s-ar afla pe site, cu o fotografie a ei, şi cu alte date. Intraţi pe

http://www.wish.org/home/frame_chainletters.htm, unde se tratează chiar acest “email în lanţ” în particular.

Pentru a nu comite din nou aceste erori, şi pentru ca Internetul

si căsuţa noastră electronică să fie mai “curate”.

Emailurile în lanţ sunt instrumente folosite de către webmasterii paginilor porno, ale companiilor care vînd orice, ale cazinourilor online, ale agenţiilor de “cîştiguri rapide”, într-un cuvînt, firme care negociază şi vînd liste de adrese email, precum şi altele care se folosesc de spam pentru a exista.

Scopul “lanţurilor” este de a se (re)trimite ceva de genul:

1. Ajutor pentru un copil bolnav.

2. Cum că Ericsson/Nokia/Motorola fac cadou telefoane celulare.

3. “Virus nou: nu-l deschide!” (se numesc alarme false, sau hoaxes).

4. Bill Gates face cadou 5000$ şi o călătorie la Disney World dacă...

5. Despre tipul care s-a trezit dimineaţa în şanţ, fără un rinichi.

6. Benzinării care explodează din cauza celularelor.

7. Ace de seringă infectate cu SIDA în cinematografe.

8. Sulfat de sodiu în şamponul tău.

9. Atacurile din parkingurile marilor centre comerciale.

10. “Vei avea mare noroc, cu cît trimiţi mai repede şi la mai multe persoane acest mail”.

11. “Retrimite-l la cît mai mulţi, şi de asemeni celui/celei care ţi l-a trimis ţie, ca să-i arăţi cît de mult îl/o iubeşti”.

...şi multe altele care, în mod normal, apelează la sentimentele voastre umanitare, sau la dorinţa de a vi se împlini visurile, la speranţa voastră că, trimiţînd mai multe cópii veţi avea mai mult noroc în viaţă, la frica

voastră că anumite fapte (ca cele descrise în acele mesaje) vi s-ar putea întîmpla vouă sau celor apropiaţi, la dorinţa voastră de a trimite ştiri interesante sau glume prietenilor voştri, etc., etc., etc... pentru ca, mai

apoi, chiar aceste emailuri să ajungă din nou la spammeri, “îmbogăţite” cu sute şi sute de adrese de email, vizibile. Între ele, ale voastre şi a mea...

Iată de ce, la puţin timp, vom fi început să primim spamuri, al căror expeditor este, de exemplu, 9022ux5mz@wangabanga50245.com, sau oricare altul, oferindu-ne servicii sau produse de care nu avem nevoie.

Hackerii pot introduce prin email în calculatorul nostru celebrele programe Netbus sau BackOrifice, obţinînd astfel controlul asupra PC-ului nostru, cu efecteprofund maligne. Iar noi, fără să ştim, le retrimitem prietenilor nostri...

Există trei soluţii de a opri aceste atacuri...

Cele trei soluţii:

1. Nu daţi FORWARD (redirecţionare) pe NICIUN FEL DE EMAIL ÎN LANŢ. Este cea mai bună formă de a vă proteja prietenii.

2. Dacă totuşi vreţi neapărat să daţi FORWARD, cel puţin trimiteţi emailul cu adresele destinatarilor scrise în modul BCC (Blind Carbon Copy, copie ocultă), şi NU în TO (către).

Scriind adresele destinatarilor în BCC, cei care primesc “lanţul” nu vor putea citi adresele celorlalte persoane cărora le-aţi mai trimis emailul, iar astfel se frînează oarecum spamul.

3. Atunci cînd veţi retrimite un email cu FORWARD, ştergeţi mai întâi din noul email adresele posibililor expeditori anteriori. Altfel spus, nu lăsaţi scrisă în email nicio altă adresă, a nimănui, cu excepţia propriei

voastre adrese, exclusiv. Cel puţin, nu vom “dărui” spammerilor aşa de uşor adresele rudelor şi prietenilor noştri.Acest mesaj este distribuit pe întreaga reţea de Internet, şi continuăsă se distribuie, în beneficiul tuturor.

Răspîndeşte-l şi tu, dar cu adresele scrise în BCC!

Să luptăm pentru un Internet mai curat!